ŠTO JE VAŽNO ZNATI?

Svježe ubrana gljiva sadržava oko 90% vlage, zbog čega spada u manje hranjive namjernice, no kada se gljive osuše postiže zavidna razina hranjivih tvari.

  • gljive sadrže tvar pod nazivom HITIN koji smanjuje razinu kolesterola u krvi
  • gljive sadrže tvar pod nazivom BETA-GLUKAN koji blagotvorno djeluje na zdravlje kardiovaskularnog sustava.
  • gljive sadrže dosta vlakana (2,5-4,0 g) što pogoduje ljudima koji imaju problema sa probavom
  • gljive ne sadrže kolesterol i sol što pogoduje prehrani ljudi koji boluju od povišene masnoće u krvi i povišenog krvnog pritiska
  • gljive sadrže dosta minerala i vitamina, osobito vitamina D.
  • pojedine gljive, posebno shiitake gljiva, zbog visokog sadržaja selena, ima preventivan učinak na pojavu raka.

ČUVANJE GLJIVA

SUŠENJE GLJIVA

Sušenje je uz kiseljenje jedan od najpopularnijih načina očuvanja gljiva. Tako očuvane gljive sačuvale su sve sastojke i mogu dugo stajati. Sušiti gljive možemo na tri načina:  

  • u sušilicama   
  • u pećnici  
  • na suncu

Gljive je potrebno dobro obrisati od prašine, te ih narezati na ploške od nekih 5-6 milimetara. Ako se gljive suše u pećnici, suše se na vrlo niskoj temperaturi uz obavezno otvorena vrata pećnice, da bi suvišna vlaga koja izlazi iz gljiva mogla izaći. Sušene gljive najbolje je držati u zatvorenim staklenim teglama ili zamrzivaču. 

Napomena: Kad osušene gljive želimo upotrijebiti za spravljanje jela, dovoljno je staviti ih na sat vremena u mlaku vodu i dalje se s njima postupa kao i sa svježim gljivama.

KISELJENJE GLJIVA

Gljive treba očistiti i to ne pranjem u vodi već oštrim nožem, može i četkicom, a ako je gljiva jako zaprljana zemljom ili ostacima lisca i iglica, onda je potrebno kožicu zguliti ili očistiti vlažnom krpicom. Svakako upotrijebiti mlade i zdrave primjerke, koje ako su manji ostavimo cijele, a veće prepolovimo ili narežemo na veće komade (da bi eventualno utvrdili prisutnost crva). Zatim ih prokuhamo u vreloj posoljenoj vodi 3-5 minuta, pjenu koja se pojavljuje na površini treba s žlicom odstraniti. Nakon toga ih ocijedimo i kada se ohlade stavimo ih u ciste, sterilizirane staklenke. Najbolje su one od pola litre u kojima se inače prodaju kiseli krastavci. Staklenke se steriliziraju tako da se operu u vrućoj vodi i onda zagriju u pećnici na 100°C desetak minuta. Na taj način kiseljene gljive mogu stajati i do godinu-dvije.

Tada gljive u staklenki zalijemo mješavinom koju smo prije napravili, a ona se sastoji od: 2 l vode, 5 žlica šećera (150 g), koje najprije prokuhamo 5 minuta, a pred kraj dodamo (po želji) 20 zrna papra, 6-7 lovorovog lisca, gorčicu, lučicu, te pokrijemo i ostavimo. Nakon toga ulijemo 1 litru 9% alkoholnog octa i tom mješavinom zalijemo staklenke skoro do vrha, a na kraj dodamo sloj ulja i dobro zatvorimo. Pohranimo u hladnu i mračnu prostoriju. Povremeno treba provjeravati bistrinu kisa, kojega bacimo ako se zamuti, u tom slučaju napravimo novu octenu kiselinu te njome zalijemo gljive.

DUBOKO ZAMRZAVANJE GLJIVA

Svježe gljive potrebno je oprati, a zatim je preporučljivo gljive kratko prokuhati 2-3 minute ovisno o količini gljiva. Nakon prokuhavanja gljive ohladiti hladnom vodom. Ohlađene se pakuju u vrećice i zamrzavaju.

Napomena: Prokuhavanje ( blanširanje ) gljiva nije obavezno, gljive se mogu i bez prokuhavanja staviti u vrećice i zamrznuti.

  • Pregleda: 471